Työtä ja taas työtä ­ yhteensä noin 5000 tuntia - on tehty ennen kuin lokakuun 31, 1997 kaikki on valmista ja 19-henkinen Team Danny on Helsinki-Vantaan lentokentällä valmiina starttaamaan historialliselle matkalle Kiinaan. Tämä on ensimmäinen kerta kun suomalainen populaarikulttuurin edustaja esiintyy Kiinassa. Kiinan vierailuun osallistuu myös noin 50 suomalaista opetusalan, kulttuurin, liike-elämän ja kuntien edustajaa.

Kiinaan ei noin vain mennä esiintymään, sinne joko päästään tai kutsutaan. Nyt sinne mentiin kutsuttuna. Kaikki alkoi siitä, kun Avaintulos Oy:n toimitusjohtaja, Tampereen yliopiston markkinoinnin lehtori ja monipuolinen Kiina-asiantuntija Jukka Lahtinen meni syksyllä 1996 katsomaan Danny-Show¹ta. Jukka Lahtinen esitti Dannylle kutsun lähteä Kiinaan jo vireillä olevan delegaatio mukana. Danny tiedusteli ­ ehkä vähän skeptisestikin, että nähtävyyksiäkö katsomaan vain oikeinko laulamaanŠ?





Alkuvuodesta 1997 miehet matkustivat Kiinaan, Kantoniin ja Pekingiin, ja tapasivat runsaasti erilaisia vaikuttajia. Samalla he tutustuivat esiintymispaikkoihin, hotelleihin ja tärkeimmät nähtävyydetkin kierrettiin. Ja sitten alkoi lupien hankkiminen. Monenlaista asiapaperia oli täytettävä ja kutsukirjeitä saatava ennen kuin viimeinenkin 30:stä lupaleimasta saatiin papereihin. Danny ja hänen esitysmateriaalinsa syynättiin tarkkaan. Esimerkiksi kaikki Dannyn laulamien kappaleiden sanan tuli kääntää etukäteen kiinaksi ja lähettää maan kulttuuriministeriöön tarkastettavaksi.

Ryhmä sai korkeantason vastaanoton heti saavuttuaan Kantoniin, jossa heidän kunniakseen järjestettiin kiinalaisille tyypillisellä Get Together ­tilaisuus, Tapahtuman kuluessa sekä suomalaiset että kiinalaiset taiteilijat esittivät vuoronperään oman maansa kansantansseja ja ­lauluja. Myös Danny pani itsensä peliin ja esitti tunnetun kiinalaisen naiskoomikon kanssa nukketanssin. Yleisönä oli toistasataa Kantonin kaupungin huippuvirkamiestä.

Ensimmäinen kahdesta Kiina-esiintymisestä oli 4.11.1997 Kantonissa Friendship-teatterissa, jossa paikalla oli noin 2500 kuulijaa. Länsimaiset populaarimusiikin esittäjien vierailut ovat kovasti harvinaisia Kiinassa. Nyt kaupungilla kiersi huhu, että varsinainen mestarilaulaja on saapunut esiintymään ja niinpä liput myytiin hetkessä loppuun. Kiinassa ei ole tapana riehaantua konserteissa eikä se ole edes sallittuakaan. Konserteissa ei saa nostaa käsiä hartioiden yläpuolelle, ei saa tömistellä eikä missään tapauksessa poistua paikaltaan. Nytkin aluksi yleisö istui aivan hiljaa, mutta noin konsertin puolivälissä he alkoivat sulaa ja loppujen lopuksi Danny sai hillityt kiinalaiset lämpiämään siinä määrin, että konsertin lopuksi osa heistä jo seisoi ja taputti ja osa oli lavalla letkana, joka kiersi käsikädessä Dannyn ympäri.

Toinen konsertti oli 9.11.1997 maan pääkaupungissa, Pekingissä. Danny esiintyi maan suurimmassa konserttisalissa Poly Plazassa. Siihen konserttiin olisi myyty lippuja paljon enemmän kuin niitä oli saataville, mustassa pörssissä hinnat nousivat huimiin hintoihin. Vastaanotto oli upea ja tunnelma ainutlaatuisen innostunut.
Mitä Danny lauloi kiinalaisille?

Dannyn ohjelmistoon Kiinassa kuului hänen omaa tuotantoaan suomeksi ja englanniksi. Hän esitti myös länsimaisen populaarikulttuurin helmiä: Beatles- ja Elvis- ja Tom Jones ­maailmasta. Osa edellämainituista lauluista sai erityisen innostuneen vastaanoton, vaikka vain murto-osa yleisöstä tiesi heidän musiikistaan jotakin. Ohjelmiston viimeinen numero "Ghost riders in the sky" suorastaan villitsi kuulijat.

Kuinka paikalliset
mediat ottivat vastaan


Jukka Lahtisen mukaan Kiinassa on erittäin vaikea saada palstatilaa, ellei ole kyse jostain todella merkittävästä kaupasta tai korkea-arvoisen henkilön vierailusta ja silloinkin maininnat ovat lyhyitä. Nyt tapahtui jotain aivan ihmeellistä. Ensimmäisenä suomalaisena Danny komeili Kiinan päälehden Kiinan Päivälehden etusivulle värikuvan kera ja 19 muuta lehteä noteerasi vierailun näyttävästi. Suosittu kiinalainen ohjelma Maailman ympäri antoi runsaasti aikaa Dannyn vierailulle kanavallaan, jolla on 600 miljoonaa katsojaa. Etukäteen nauhoitettu 12 minuutin ohjelma, jossa Dannyä haastatellaan ja jossa hän laulaa suomeksi laulun Lapselle, joka on erittäin tunnettu laulu Kiinassa, esitettiin kaikkiaan 6 kertaa. Useat TV-asemat esittivät katkelmia Dannyn konserteista. Koko vierailu sai yhteensä noin 2,5 tuntia TV-aikaa Kiinassa.




Tulokset

Konserttikiertueen aikana Kantonissa järjestettiin noin 200 hengen suuruinen Finland Business Day, jonka puheenjohtajana toimi Kantonin kaupungin varapormestari. Seminaarin aikana solmittiin sopimuksia, jotka ovat johtaneet moniin jatkoprojekteihin. Muun muassa Tampereen kauppakamari ja Tampereen teknologiakeskus solmivat vastaavien Kantonilaisten organisaatioiden kanssa yhteistyösopimukset joiden seurauksena on syntynyt useiden satojen miljoonien markkojen suuruinen vienti Suomesta Kiinaan. Kaikenkaikkiaan konsertin aikana tai sen jälkeen syntyneiden vientikauppojen arvo on noin 300 miljoonaa markkaa.

Myös mukana olevat korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten edustajat pohjustivat ja solmivat yhteistyösopimuksia, joiden pohjalta Suomeen on tullut noin 400 kiinalaista opettajaa tai opiskelijaa ja Suomesta on mennyt Kiinaan noin 150 opettajaa ja opiskelijaa. Konserttikiertueen seurauksena syntyi kumppanuus kiinalaisen yliopiston kanssa noin 15 suomalaiselle oppilaitokselle.

Back to China?

Kantonin kaupungin edustajat ovat esittäneet Dannylle Jukka Lahtisen kautta kutsun saapua konsertoimaan uudelleen Etelä-Kiinan kahdeksaan suurimpaan kaupunkiin, heti kun se suomalaisille sopii. Dannyn ja Jukka Lahtisen yhteisenä toiveena on, että uusi kiertue ja siihen liittyvä laaja business-, oppilaitos-, ja kuntapäättäjä-delegaatio voitaisiin organisoida vuoden 2003 aikana.

Toukokuussa 2001 Guangzou Universityn kymmenhenkinen delegaatio vieraili Suomessa tavaten Dannyn; 25000 opiskelijan yliopiston rehtori pyysi Dannya konsertoimaan myös hänen yliopistossaan, sitten kun konserttikiertue järjestetään.