nimesi

kysymys

email-osoitteesi


ja klikkaa vielä...



04.12.2017
KESKUSKAUPPAKAMARI PALKITSI DANNYN SUOMI 100 -ERIKOISANSIOMERKILLÄ

Musiikkineuvos Ilkka Lipsasen perustama D-Tuotanto Ky muutti musiikkialan pelisääntöjä


On vuosi 1966 ja parikymppinen laulaja Ilkka ”Danny” Lipsanen istuu keikkamatkalla auton takapenkillä. Nyt ei kuitenkaan ole aika katsella ulos ikkunasta vaan opiskella.

”Vietin noin 7 vuotta opiskellen musiikin lisäksi taloutta, markkinointia ja muita alaani liittyviä kysymyksiä”, Lipsanen kertoo. Samoina vuosina hän kiersi Suomea Danny-show nimisen spektaakkelin päätähtenä, joka tuli nostamaan hänen laulajauransa pilviin. Mikä sai nuoren taiteilijaan tarttumaan kirjaan?

Päämäärä oli perustaa alalle laadukas ohjelmatoimisto. Vaivannäkö kannatti, koska viidessä vuodessa syntyi D-Tuotanto, joka kasvoi 360 henkeä työllistäväksi, Suomen suurimmaksi ohjelmatoimistoksi. 26–vuotiaana toimitusjohtajana kovien nimien ja alan konkareiden kanssa työskentely oli lähes epätodellista. ”Tapio Rautavaara kirjoitti kirjassaan, että me oltiin kaikki siellä Lipsasella töissä”, nyt 75-vuotias musiikkimaailman legenda muistelee.

”Ikinä ei voinut tietää mihin päätyy kun jotain aloittaa”, Lipsanen kertoo yrityksen alkuaikojen tuntemuksistaan. Aika ei kuitenkaan tunnu hukkaan heitetyltä. Lipsanen palkittiin syyskuussa 2016 Keskuskauppakamarin kultaisella ansiomerkillä tunnustuksena ansiokkaasta työstään D-Tuotanto Ky:ssä 50 vuoden ajan.

Musiikkineuvos Lipsanen on toiminut urallaan niin laulajana, yrittäjänä kuin vaikuttajana alan ammattijärjestöissä kuten Ohjelmatoimistojen työnantajayhdistyksessä, Solo Ry:ssä ja Gramexin hallituksessa.

Ensimmäisten joukossa noudattamaan alan lainsäädäntöä

D-Tuotannon avulla tunnetuksi ovat nousseet monet isot nimet kuten Kirka, Markku Aro, Topi Sorsakoski, Virve Rosti, Ami Aspelund ja noin sata muuta viihdetaiteilijaa. ”Pitkäaikaisen toimintamme vuoksi olemme varmasti Suomen vanhimpia, ellei vanhin ohjelmatoimisto”, Lipsanen sanoo.

Lipsanen kertoo menestyksen perustuneen yksinkertaiseen reseptiin: ”Noudatimme sääntöjä, pyrimme olemaan ahkeria ja sopeuduimme noudattamaan lainsäädäntöä.” Opiskellessaan hän huomasi ettei alalla noudatettu työlainsäädäntöä, ja tiedon puutteen takia vallalla oli turvaton ja levoton ilmapiiri. ”Näin jälkeenpäin voi sanoa, etteivät työntekijät tunteneet omia oikeuksiaan”, Lipsanen sanoo.

Monet ohjelmatoimistot eivät maksaneet työntekijöilleen kuuluvia sosiaalimaksuja ja vakuutuksia. ”Vedottiin lyhyisiin työsuhteisiin. Silloin kutsuimme veroviranomaisten, vakuutusyhtiöiden ja sosiaalitahon edustajat luennoimaan taiteilijoille ja muusikoille. Näin saimme siirrettyä taiteilijoille varmaa ja oikeaa tietoa, mikä rauhoitti alan ilmapiiriä ja lisäsi turvallisuuden tunnetta.”

Suurimpana haasteena vuosien varrella on ollut pysyä mukana ajan hengessä muutoksia kokevalla musiikkialalla. ”Koko ajan on täytynyt sopeutua ajan ilmiöihin ja hyväksyä muutosten välttämättömyys. Vain siten on voinut säilyttää oman työnsä.”

Työnantajan ja artistin roolissa musiikkialalla

Lipsanen on nähnyt alan kummatkin puolet työskennellessään sekä artistin että työnantajan roolissa. Hän pitää eräänä tärkeänä ominaisuutenaan epäitsekkyyttä ja tiedostaa käyttäneensä paljon aikaa muiden menestyksen edesauttamiseen. ”Kun työskentelin vaikka Babitzin perheen lahjakkaiden veijarien kanssa, en koskaan ajatellut, että he jättäisivät minut tai ajaisivat ohi suosiossa. Oli vaan luotettava omaan intuitioonsa ja edettävä yhdellä maailman vaikeimmista ja nopeimmin muuttuvista aloista.”

Tärkeänä vaikuttajana uralle on ollut perhe. Lipsanen muistelee äitinsä Magdan viisasta lausetta: ”Ihminen tarvitsee kaksi asiaa ollakseen onnellinen: tulla joksikin ja päästä syliin.” Hänen äitinsä näytteli Porin teatterissa kaksi vuotta, minkä lisäksi hän työskenteli Keskuskauppakamarilla yli 20 vuotta. Keskuskauppakamari on sen myötä ollut myös Lipsasen elämässä tärkeä.

Hän pohtii ansiomerkin antamisen olevan hieno tunnustus työntekijöille: ”Merkki kertoo saavutuksista ja siitä, että täytyy olla kurinalainen, työnantajaansa kunnioittava ihminen, joka etenee yrityksen kanssa kohti tulevaisuutta.”

Lipsasen nimissä on 98 listahittiä, enemmän kuin kenelläkään toisella suomalaisartistilla. Ura ei kuitenkaan ole missään mielessä vielä ohi. Seuraava etappi on Vain Elämää –ohjelma, jonka myötä hän uskoo tavoitteensa sadannesta listahitistä toteutuvan.

Oma menestys ja siihen keskittyminen ei ole kuitenkaan estänyt Lipsasta kehittämään musiikkialaa eteenpäin. Ylpeys D-Tuotannon alalle tuomiin muutoksiin näkyy kauas. ”Minua edelleen kiitellään aina silloin tällöin siitä, että firmamme maksoi eläkkeitä työntekijöillemme jo 60-luvulla. Se lämmittää mieltä.”

Lähde: www.ansiomerkit.fi
kirjoittaja: Roosa savo