nimesi

kysymys

email-osoitteesi


ja klikkaa vielä...



01.12.2010
"Danny herkisti tunteet"

”Silmäkulmia pyyhkivät niin yleisö kuin esiintyjätkin.”
Tunteiden ilta – Dannyn juhlakonsertti lauantaina 27.11. Turun konserttitalossa. Mukana D’Voices, vierailijana Nisa Soraya.



Ammattitaito, tyylikkyys, tilannetaju ja tunteet. Jos yhdenkin näistä esiintyvän artistin tukipilareista osaa hyvin rakentaa, voi ajan myötä löytää paikkansa tähtitaivaalta.

Kun suomalaisen viihteen kirkkaimpiin kiintotähtiin yhä kuuluva Danny asteli lauantai-iltana Turun konserttitalon estradille, oli heti sisälletulosta aistittavissa, että nyt koetaan jotakin ainutlaatuista. Julkisesti viimeisestä konserttikiertueestaan puhunut 68-vuotias viihteen veteraani osoitti olevansa kevään sydäninfarktistaan huolimatta hyvässä vedossa ja seisovansa vakaasti, yleisöä kunnioittavalla tavalla vuosikymmenten aikana rakentamillaan vahvoilla tukipilareilla.

Danny on aina niin hurjien show-kiertueiden kuin muidenkin esiintymistensä pohjaksi itse tehnyt huolelliset käsikirjoitukset. Tunteiden ilta -konserttien toteutus on hyvä osoitus siitä, mitä juuri ammattitaidolla, tyylikkyydellä, tilannetajulla ja tunteilla saadaan aikaan.

Tuottaja, kapellimestari Petri Kokon johtama neljän miehen orkesteri soi ison kokoonpanon soundeilla. Dannyn rinnalla laulun vahvistuksena ja monipuolistajana toimiva D’Voices, Katja Lukin ja Varpu Virta , tekee työnsä niin ikään ammattitaidolla, tyylillä, tilannetajulla ja tunteella. Valot, kuvat, äänet, maltilliset savut, asut ja koko ulospano olivat kohdallaan.

Laulujen tarinat

Tunteiden ilta tarjoili koko konsertin ajan hyvin intensiivisesti tunnelmassa mukana olleelle yleisölle hienon kavalkadin Dannyn urasta. Paljon kuultiin Paul Ankan hiteistä käännettyjä listamenestyjiä. Danny kertoili leppoisalla ja läsnäolevalla tavalla laulujen historiasta ja tekijöistä. Tunnelmaa täydensivät sopivasti estradille sijoitetut näyttötaulut, joilla pyöri sekä laulajan nuoruuden kultahetkien kuvia että laulujen tunnelmia voimistavia maisema- ja luontokuvia tähtineen ja lumisateineen.

Dannyn konsertin aikamatka alkoi 1960-luvun puolivälistä. Armeija-aikaiset hitit Kauan ja Piilopaikka soivat tuttuun malliin. Renegades-yhtyeen Kim Brownin kaunis sävellys Salattu suru, konsertti-iltana ajankohtainen Vain lunta kaikkialla sekä hienolla rokahtavalla loppuhuipennuksella sovitettu tuttu Kuusamo antoivat kuulijoille tilaa muistella omankin elämänsä nopeaa kulumista.

Hienot tarinat kuultiin niin Jorma Panulan säveltämän laulun Keskiyöllä kuin Dannyn legendaarisen Kiinan-vierailun edustusbiisin Lapselle evästyksinä. Paul Ankan You are My Destiny toimi hyvin duettona edelleen hyvässä laulukunnossa olevan illan vierailijan Nisa Sorayan kanssa.

Jo ensimmäisen puoliajan loppua kohti kasvanut tunnelma sai niin Dannyn kuin yleisönkin liikutuksen partaalle. Avoimesti Iso Porin Poika kertoi eronsa kipeistä tuntemuksista muutaman vuoden takaisella Vexi Salmen sanoittamalla tunteikkaalla teoksella Hyvästelty ei.

Toisella puoliajalla mentiin niin East Virginian kuin popparille Pohjanmaallekin aikanaan ovet avanneen herkän Vähän ennen kyyneleitä -laulun tunnelmissa. Hyvin soivat yhä Rebecca ja harvemmin Dannyn keikoilla kuultu Painajainen. Yleisö päästi lopulta tunteet valloilleen lauluissa Kesäkatu, Maantieltä taloon, Tuuliviiri ja Amarillo. Konsertti piti päättää kahdesti, kun aplodeilta ei tuntunut tulevan loppua lainkaan. Silmäkulmia pyyhkivät niin yleisö kuin esiintyjätkin. Ylimääräisinä kuultiin komea euroviisubiisi 7x7, Jukka Kuoppamäen ikisininen Tämä taivas tämä maa sekä letkeänä hyvän mielen kotiinlähtörallina päähän jäävä Dannyn ihkatuore hitti Elän ja laulan.

Tunteiden illasta tuli täydellinen viihdenautinto.

Jukka Saarinen
Turun Sanomat 29.11 2010