nimesi

kysymys

email-osoitteesi


ja klikkaa vielä...



06.10.2008
Kainuun Sanomat: "Dannyn tähti loistaa edelleen"

– Paljon puhutaan 80-luvulla syntyneestä Suomi-rockista, mutta meidän sukupolvi toi rock ’n’ rollin ja pop-musiikin Suomeen, ja suuri osa heistä suuri osa on esiintymässä täällä, Vuokatissa Back to the Sixties -tapahtumassa esiintynyt Danny eli Ilkka Lipsanen huomauttaa.


Hän kertoo arvostavansa suuresti 60-luvun musiikkia.

– Rakkaus musiikkiin on tehnyt sen, että monet tuon ajan esiintyjät ovat vielä, 40 vuotta myöhemmin, mukana. Silloinhan tehtiin kaikkien aikojen rikkainta musiikkia sisällöltään ja melodioiltaan. Seuraavat supertähdet tulivat vasta 80-luvulla.

Dannyn mukaan nykyajan musiikista puuttuu melodia jopa siinä määrin, että kappaleita on vaikea erottaa toisistaan. Nykyisin myös valtava tarjonta vaikeuttaa tilannetta, ja tähtiä yritetään tehdä rankoilla mainoskampanjoilla ja tv-julkisuudella.

Danny huomauttaa, että 60-luvun nuorisokulttuurin loi nuoriso itse.


Viimeisiä esiintymisiä

Yleisönsä jälleen kerran ottanut Iso-D kertoo nauttivansa muiden 60-lukulaisten seurasta. Tapahtumassa oli mukana sekä jo 60-luvulla esiintyneitä että nuorempia, jotka ovat täysillä mukana tuon aikakauden musiikissa.

Dannyn Rock Side Story vuonna 1968 oli ensimmäisiä suomalaisia show-kiertueita.

– Meidän ryhmästä kuusi henkilöä on jo kuollut. Tänne tullessa jokainen tiedostaa, että aika on ollut meille armollinen, kun saamme olla mukana, hän sanoo.

Taiteilija kertoo halunneensa kuunnella itsekin tapahtuman kaikki esiintyjät ja kehuu heidän ammattitaitoaan.

– En usko, että kaikilla heistä on enää hirveän kauan voimia tulla mukaan.


Oman elämänsä tähtiä

Dannyn mukaan musiikkimaailmassa on vuosikymmenien aikana siirrytty 60-luvun tähtikulttuurista kohti individualismia. Hän huomauttaa, että nykyisin ihmiset pitävät itse itseään elämänsä tähtinä.

– Ja se on ihan hyvä.

Myös esiintymispaikat ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet. 60-luvulla tanssipaikkoja oli vielä yli 3 000, 70-luvulla siirryttiin ravintoloihin. Artistit valtasivat konserttisalit 1980-luvulla ja 90-luvun uutuuksia olivat laivat.

Yritystapahtumat ja erikoisillat ovat vallanneen alaa 2000-luvulla.

Dannyn elävin muisto Kainuusta liittyy Karangan lavaan, sekin 60-luvulle.

– Takahuoneessa oli kai asbestiseinät. Me mietimme, että miksi siellä oli niin äärettömän hankalaa ja sanoimme, ettei täällä teidän takahuoneessa voi olla. Hengitys ja nenä menivät tukkoon ja kyynelkanavat aktivoituivat. Se on karuin muisto, hän kertoo.

Laulaja kuitenkin vakuuttaa, että Kainuu on hänelle tuttu ja rakas paikka.

Artisti paljastaa tulevaisuudestaan sen verran, että hänellä on ensi vuodelle Katinkultaan liittyviä suunnitelmia.

– Oikein kunnon rytinää.

Ensi kesän suunnitelmiin kuuluu myös energiamusiikkia rock-festareilla.

Marjaana Väisänen / Kainuun Sanomat
Julkaistu 5.10.2008