lehdistötiedote 01.08.2011

Kauppaneuvos August Lipsanen 60 vuotta liikealalla

Toiminimi Aug. Lipsanen Oy:ssä vietettiin eilen harvinaista merkkipäivää. Eilen näet tuli kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, jolloin yhtiön perustaja ja pääjohtaja, kauppaneuvos Aug. Lipsanen antautui liikealalle.

Seuraten isänsä jälkiä Aug. Lipsanen perusti huhtikuun 1.pnä 1888 syntymäpitäjäänsä Juvalle –nykyiseen Virtasalmen pitäjään – oman sekatavarakaupan. Vaikka ei ollut vielä täyttänyt 12:kaan ikävuotta, hän ryhtyi tällaiseen liiketoimeen, ja tulokset osoittivat pian, että poikasen puuhat eivät jääneet tuulentuviksi. Vähän myöhemmin hän jo perusti yhdessä vanhemman siskonsa kanssa liikkeen yhteyteen myös meijerin, mikä lähetti voita suoraan Englantiinkin.

Lupaavasti edistyneet liiketoimet kuitenkin keskeytyivät v.1897, kun Aug. Lipsanen joutui sotaväkeen. 3-vuotisen asevelvollisuutensa suoritettuaan hän jälleen siirtyi liike-elämän palvelukseen, aluksi kaupanhoitajaksi syntymäpitäjäänsä. Vuonna 1904 Aug. Lipsanen tuli Poriin apulaiseksi F.E Fagerströmin siirtomaatavaraliikkeeseen. Toimintatarmoista ja eteenpäinpyrkivää nuorta miestä ei kuitenkaan kauaa tyydyttänyt apulaisena olo, vaan hän perusti v. 1910 yhdessä Antti Kierin kanssa yhtiön Kieri & Lipsanen.

Yhtiökumppanin erottua toiminimestä parin vuoden kuluttua Aug. Lipsanen jatkoi liikettä omissa nimissään. Vuosien kuluessa hän huomattavasti laajensi liikettään liittäen siihen v. 1916 tukkukaupan ja kymmenen vuotta myöhemmin myös rautakaupan ostettuaan G. E. Ramberg Oy:n suuren rauta- ja siirtomaatavaraliikkeen sekä tämän yhtiön kiinteistöt. Vuonna 1928 liike ryhtyi tuottamaan bensiiniä suoraan ulkomailta ja samalla järjestettiin laaja bensiininjakeluverkosto maakuntaan sekä huoltoasema Poriin. Kolme vuotta myöhemmin perustettiin liikkeen yhteyteen paitatehdas ja seuraavana vuonna kahvipaahtimo. Kaukonäköisen ja taitavan johtajansa ansiosta on toiminimi senkin jälkeen jatkuvasti kehittynyt, ja vuoden 1938 alussa, muuttuessaan perheyhtiöksi, siitä oli muodostunut Suomen suurin yksityisen henkilön omistama kauppaliike, jonka palveluksessa työskentelevien luku lähenteli 100:aa. Viimeksi mainitusta vuodesta lukien Aug. Lipsanen on toiminut yhtiön pääjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.
Aug. Lipsasen, joka vuonna 1943 ansiokkaan toimintansa johdosta liike-elämän palveluksessa sai kauppaneuvoksen arvon, johtavia periaatteita liiketoiminnassa ovat olleet rehellisyys ja asiakkaiden huomaavainen palvelu. Kun näihin toimintaperiaatteisiin on liittynyt erinomainen arvostelukyky ja aivan harvinainen työteliäisyys, ei ole ihmeteltävää se suuri suosio, minkä kauppaneuvos Lipsanen on kaikkialla saavuttanut ja mikä kuvastuu hänen perustamansa liikkeen kehityksessä.

Eilisen merkkipäivän johdosta oli toiminimen palveluksessa oleville järjestetty yhtiön johtokunnan huoneeseen kahvitarjoilu. Päivän kuluessa sai kauppaneuvos Lipsanen vastaanottaa lukuisia onnentoivotuksia. Päivällä pidettiin myös Aug. Lipsanen Oy:n yhtiökokous, missä käsiteltiin yhtiöjärjestyksen säätämät asiat. Yhtiön toimintakertomuksesta ilmeni, että viime vuoden myynti oli ollut 245 miljoonaa markkaa, missä on nousua edelliseen vuoteen verrattuna 70 miljoonaa markkaa eli 40,3 prosenttia. Osinkoa päätettiin jakaa 10 prosenttia. Osa voitosta varattiin lahjoituksiin.


...


• media / pressiasiat ja haastattelupyynnöt hoitaa :
• D-TUOTANTO KY, puh 09 484 088, fax 09 484 089, email info@danny.fi