lehdistötiedote 01.08.2011

Kauppaneuvos AUGUST LIPSANEN kuollut

Satakunnan kansa, torstaina 12.8.1948.

Eilen illalla kuoli Porissa kauppaneuvos Aug. Lipsanen muutamia päiviä aikaisemmin saamansa halvauskohtauksen murtamana. Kauppaneuvos Lipsanen oli syntyään savolainen, mutta suoritti varsinaisen elämäntyönsä Satakunnassa. Hän oli syntynyt 23.6.1876 Juvalla ja ryhtyi jo varhain seuraamaan isänsä jälkiä kauppiaana. Hän perusti oman sekatavarakaupan sekä hieman tämän jälkeen vanhemman sisarensa kanssa meijerin.

Lipsasen liiketoimet keskeytyivät kuitenkin pian, sillä hän joutui suorittamaan asepalvelustaan Mikkeliin. Asevelvollisuusaikansa päätyttyä hän kävi kansanopiston ja suoritti yksityisiä kauppakoulukursseja siirtyen sitten takaisin liike-elämän pariin. Lipsanen toimi Virtasalmella kaupanhoitajana kauppias R. F. Valjakan liikkeessä. Virtasalmelta hän saapui Poriin v. 1904, missä tuli liikeapulaiseksi siihen aikaan huomattavaan F. E. Fagerströmin siirtomaatavaraliikkeeseen. Tähän apulaisen ammattiin Lipsanen ei kuitenkaan tyytynyt pitkäksi aikaa, sillä v. 1910 tämä toimintatarmoinen henkilö perusti Antti Kierin kanssa avoimen yhtiön Kieri & Lipsanen.

Parin vuoden kuluttua, kun Kieri erosi yhtiöstä, jatkoi Aug. Lipsanen liikettä omissa nimissään. Toiminimen harjoittama liikevaihto laajeni ja monipuolistui vähitellen ja v. 1916 ryhdyttiin harjoittamaan myös huomattavaa tukkukauppaa. Tästä kymmenen vuoden kuluttua liitettiin liikkeen yhteyteen myös rautakauppa. Tällöin Lipsanen nimittäin osti maakunnan silloisen suurimman rauta- ja sekatavaraliikkeen G. E. Ramberg Oy:ltä. Samalla ostettiin mainitun yhtiön kiinteistöt. V. 1928 liike ryhtyi tuottamaan bensiiniä ulkomailta. Porissa olevien huoltoasemien lisäksi tuli sen jakelu käsittämään 20 jakajan verkoston Satakunnan eri puolilla. V. 1931 perustettiin paitatehdas ja vuoden kuluttua kahvipaahtimo. Kun toiminimi v. 1938 muuttui perheyhtiöksi, oli se silloin Suomen suurin yksityisen henkilön omistama kauppaliike. Vuosivaihto oli tällöin yli 40 milj. mk ja sen palveluksessa työskenteli tällöin yli 90 vierasta henkilöä. Tämän jälkeen toimi Lipsanen Aug. Lipsanen Oy:n pääjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

Kauppaneuvos Lipsanen harrasti kauppatoimensa ohella myös maanviljelystä, sillä v. 1918 hän osti Rauman maalaiskunnasta Vanhalahden kartanon. Tätä hän hoiti innolla ja menestyksellä.

August Lipsanen kehitti tietojaan ja taitojaan ahkerasti itseopiskelulla. Hän teki myös opinto- ja liikematkoja Ruotsiin ja Saksaan ja useamman kerran Venäjälle.
Kauppaneuvos Lipsasen osuus kunnallisessa elämässä oli varsin huomattava. Porin kaupungin taksoituslautakunnan jäsen hän oli kymmenien vuosien ajan. Niinikään oli hän useita vuosia Porin kaupunginvaltuustossa ja Porin kauppaoppilaitoksen johtokunnassa. Myös liike-elämän eri yhtymien hyväksi on hänen kykyjään paljon käytetty. Hän oli Suomen Tukkukauppiaiden Liiton lisätyn johtokunnan jäsen sen perustamisesta lähtien, Tukkukunta rl:n ja Tuontikunta rl:n hallintoneuvoston jäsen, Tukkukauppojen Oy:n hallintoneuvoston jäsen, Porin kauppakamarin ja sen työvaliokunnan jäsen. Aug. Lipsanen oli myös perustamassa Porin kauppiaitten yhdistystä, minkä kunniajäsen hän oli v:sta 1936 ja kunniapuheenjohtaja vuodesta 1946.Niinikään hän oli Porin kauppaseuran perustajia, toimi Porin Kauppayhdistyksen puheenjohtajana ja oli Porin liikeväki ry:n kunniajäsen. Vuonna 1943 Aug. Lipsaselle suurista ansioistaan liike-elämän palveluksessa annettiin kauppaneuvoksen arvo.

Kauppaneuvos Lipsasen mittava elämäntyö liike-elämässä muodostui ajallisestikin harvinaisen pitkäksi, sillä hän ennätti toimia yli 60 vuotta liikealalla perustettuaaan ensimmäisen liikeyrityksensä jo 12-vuotiaana.


...


• media / pressiasiat ja haastattelupyynnöt hoitaa :
• D-TUOTANTO KY, puh 09 484 088, fax 09 484 089, email info@danny.fi