lehdistötiedote 30.06.2003

DANNY STORY

Dannyn urasta ja toiminnasta viihteen parissa lyhyesti:

DANNY STORY

Henkilötiedot:

Täydellinen nimi: Ilkka Johannes Lipsanen

Taiteilijanimi: Danny

Syntynyt: 24. syyskuuta 1942 Pori

Vanhemmat: johtaja Pentti Johannes Lipsanen ja
toimistopäällikkö Magda Yrjönen os. Niska

Siviilisääty: Naimisissa
puoliso: toimitusjohtaja Liisa Hellevi Lipsanen os. Seppälä
lapset: Turo 72, Heidi 76 ja Juha 77

Asevelvollisuus: Res. luutnantti, 1995


Viihdetaiteilija, tunnelmien rakentaja

* Ensiesiintyminen laulajana yhtyeessä Danny & Islanders 1963.
* Ensilevytys East Virginia maaliskuussa 1964
* Eniten levyjä myynyt artisti Suomessa 1967 (Midem Trophy)
* Marraskuussa 1966 samanaikaisesti 9 laulua Suosikki Top 100:ssa
* Tuulensuojaan oli yhtäjaksoisesti listoilla 126 viikkoa, 1970-72, pitempään kuin mikään muu suomalainen äänite.
* Listahitit: tähän mennessä 87 kpl ja niistä 11 ykkössijaa
* Levytykset yhteensä: yli 300 kpl
* Levymyynti yhteensä: yli 0.5 miljoonaa kpl.

Dannyn ohjelmisto kattaa monen tyyppistä musiikkia aina balladeista latinorytmeihin ja rock & rolliin. Dannyn laulut ovat soineet meille jo 39 vuotta. Ne ovat suoneet monelle iloa, elämyksiä ja lohtua murheeseen. Yhä uudet sukupolvet ottavat hänet ja hänen laulunsa omikseen.

Monet upeat melodiat ja tekstit ovat Dannyn tulkitsemina tulleet tutuiksi meille suomalaisille. Pelkästään 60-luvulla Dannyllä oli listoilla yhteensä 52 levyä joukossa mm. Aaveratsastajat, Alla sateen öisen, Angelica, Besame Mucho, East Virginia, Ei enää, Ei ole kaikki miltä näyttää, Ei onni voi odottaa, En luota suudelmiin, Hiljainen kitara, I’ll Find a Place for Me Someday, Kauan, Keskiyöllä, Kesäkatu, Kuin filminauhaa, Kun päivän valon nähdä saan, Kun yksin kulkee, Olen yksinäinen, Olet kohtaloni, Painajainen, Pieni sana, Piilopaikka, Rebecca, Salattu suru, Se eikö todista että muutuin, Se olla voi toisinkin päin, Seitsemän kertaa seitsemän, Sua kutsun Maarit, Tukholma, Tuulen tuomaa, Tuuliviiri, Täytyy jotain yrittää, Vain lunta kaikkialla, Vähän ennen kyyneleitä ja Work song.

Myöhemmin listoille ovat nousseet mm. Amarillo, Maantieltä taloon, Räystäät jos tippuu, Vain niin, vai niin, Seikkailija, Vain lunta kaikkialla, Tämä taivas, tämä maa, Kuusamo, Taikaa, Tummat silmät salamoi ja Nainen.

Armin ja Dannyn Tahdon olla sulle hellä, Me vain ja Kaiken sulle antaisin -lauluja unohtamatta.

Viihteen innovaattori, visionisti

* Ensimmäinen Danny-show 1966, Timantinkova Danny-show
* Yhteensä yli 40 erilaista showkokonaisuutta
* Katsojia yhteensä yli 3,7 miljoonaa
* Estradit:tanssilavat, risteilyalukset, konserttisalit, ravintolat,
rockklubit, yökerhot, yritykset, festivaalit, tapahtumat...
* useita Danny-show TV-taltiointeja

Dannyn nuorisolle tarjoama showajatus oli aikanaan jotain aivan uutta Suomessa. Se yhdisti suomalaisen musiikkikulttuurin edelläkävijöiden tarjonnan, ulkomaiset vaikutteet sekä ajassa liikkuvat yhteiskunnalliset ilmiöt ja trendit sekä tarjosi nuorisolle matkan teatterinomaisin keinoin musiikin mielenkiintoiseen maailmaan aikana, jolloin populaarimusiikkia soitettiin radiossa vähän ja televisiotoiminta oli Suomessa vasta alkutaipaleella.
Showssa yhdistyi eri alojen osaajien ammattitaito, systemaattinen suunnittelu, intuitiivinen visiointi ja uusi tekniikka, kuten aikanaan laser-säde, vaikuttavalla tavalla.
Danny-Show oli formaatti jo kauan ennen formaattien aikoja ja sitä voidaan pitää merkittävänä sosiaalisena keksintönä, joka on ollut ja edelleen on esimerkkinä monille suomalaisille taiteilijoille.

Danny-Shown kehittymiseen merkittävästi vaikutti jyväskyläläinen yliopiston professori ja keksijä Carl Hagfors, joka kehitti ensimmäisenä maailmassa joukkorekisteröintilaitteiston, jolla tutkittiin sekä Danny-Showta että Dannyn tuottamaa Kirka-Showta. Hän muunsi immaterian mitattavaan muotoon. Näistä tutkimuksista syntyi Dannylle korvaamaton työkalu, jota hän käytti seuraavina vuosikymmeninä oman uransa ja siihen kiinteästi liittyvien show-esitysten kehittämiseen.

Viihteen moniosaaja, lähettiläs

* Viihdespektaakkelien ja ideoija, käsikirjoittaja ja tuottaja, myös toisille artisteille

* TV-ohjelmien ideoija ja käsikirjoittaja

* TV-esiintyjä, uran alusta lähtien esiintynyt lukemattomissa viihde-, haastattelu- kuin ajankohtaisohjelmissakin.

* Elokuvaesiintyjä, Speden elokuvat: Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut ja Noin seitsemän veljestä

* Suomen ”laulavana suurlähettiläänä” edustanut maatamme kunniakkaasti monin tavoin ja monilla eri foorumeilla, kuten: Cannes, Ranska; Rio de Janeiro, Brasilia; Rostock, DDR ( Armi Aavikon kanssa); Japani; Kiinan kiertue jne.

Yrittäjä, merkittävä työnantaja

* D-tuotanto Ky (musiikki-, viihde-, ohjelma-, filmi-, kustantamo- ja konserttitoimistoalan liiketoimintaa), perustettu 16.9.1966

* Suurimmillaan työllisti 360 henkeä.

Danny ja D-tuotanto ky ovat työllistäneet satoja viihdetaiteilijoita, muusikkoja, teknikkoja, juontajia, tanssijoita jne. kautta vuosikymmenten, kuten

1. Suomi-viihteen legendoja: Olavi Virta, Tapio Rautavaara,Tauno Palo, Ansa Ikonen, Oke Tuuri, Maj-Brit Heljo, Veikko Tuomi, Esa Pakarinen, Henry Theel, Juha Vainio, Laila Kinnunen, Rauli ”Badding” Somerjoki, Sammy Babitzin jne.

2. edelleen esiintyviä artisteja: Kivikasvot, Lea Laven, Erkki Liikanen, M.A. Numminen, Eino Grön, Reijo Taipale, Cumulus, Markku Aro, Berit jne.

3. Danny-showssa eri tehtävissä toimineet henkilöt. Tätä kautta Suomi on saanut tutustua lähes 400:aan uuteen viihteen osaajaan. Osa heistä on tehnyt lopullisen läpimurtonsa Danny-Shown kautta.

A. solisteja, kuten: Anki Lindqvist, Eero Raittinen, Irina Milan, Katri-Helena, Pepe Willberg, Arto Nuotio, Kirka Babitzin, Muska Babitzin, Ykä Babitzin, Anna Babitzin, Kisu, Päivi Paunu, Kari Tapio, Tapani Kansa, Ami Aspelund, Virve Rosti, Armi Aavikko, Topi Sorsakoski jne. Uusimmista mainittakoon mm. Mira Sunnari, Susanna Heikki, Johanna Pakonen, Sari Konttinen, Marco Äijälä, Mika Rinttilä ja lauluryhmä I´Dees.

B. muusikkoja, kuten: Ande Päiväläinen, Martin Brushane, Hasse Walli, Ronnie Österberg, Pekka Pöyry, Matti Oiling, Timo Lindström, Kaj Westerlund, Kurt Matsson, Seppo Hovi, Hiller Tokazier, Markku Johansson, Kaj Backlund, Juhani Aalto, Ilkka Willman, Häkä Virtanen, Holle Holopainen, Lyly Rajala, Matti Tyni, Kalle Fält, Veikko Samuli ja noin 100 muuta, joiden joukossa myös Hullujussi-orkesteri.

C. taustakuorolaisia, tanssijoita, koreografeja, kapellimestareita, teknikoita, juontajia ja kiertuejohtajia

D. lisäksi runsaasti erilaisten sidosryhmien edustajia, kuten toimistohenkilöstöä, bussinkuljettajia jne.

Monien taiteilijoiden uralle esiintyminen Danny-Showssa ja sitä kautta saatu oppi ja kokemus ovat olleet merkittävä noste koko uralle.

Alan ammattilaisten kouluttaja, tukija, edunvalvoja

* Koulutusta D-tuotannon puitteissa muille viihteen osaajille

* Luennoitsijana Show must go on –viihdekoulutuksessa Kemi, Rovanniemi ja Oulu.

* Luentoja myös yrityksissä, oppilaitoksissa, tapahtumissa, messuilla jne. Aloitti luentoesiintymiset jo 1972 Markkinointiliiton Ideapäivillä, Dipolissa.

* Varapuheenjohtaja, Ohjelmatoimistojen työnantajayhdistys ry., 1974 – 1980

* Puheenjohtaja, Solo ry (Suomessa levyttävien ja esittävien solistien, solististen muusikkojen ja kapellimestarien yhdistys), 1989 – edelleen

* Hallituksen jäsen, Gramex ry (Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys), 1991 - edelleen

Danny toi suomalaiseen viihde-elämään ennennäkemätöntä liikemiesmäisyyttä, markkinointihenkisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Hän koulutti itsensä ja jakoi auliisti tietoa myös muille. Erityisen merkittävää on hänen koulutustyönsä ollut viihdetaiteilijoiden liiketaloudellisten ja markkinoillisten taitojen kehittäjänä ja sitä kautta heidän jatkuvan toimeentulonsa turvaajana.

Danny on ”Jaakko Salo Akatemian” pitkän linjan oppilas ja hän on itse vuorostaan ansiokkaasti opastanut viihdealalle pyrkiviä ja jo uransa aloittaneita osaajia ja toiminut heidän uransa tukijana. Oman ammattitietoutensa lisäksi hän on antanut uusille kyvyille harjoittelu- ja työmahdollisuuksia lukuisissa produktioissaan. Teoreettista oppia viihteen tekemisestä jakavat monet oppilaitokset, mutta käytännön kohtaaminen yleisön kanssa on ainoa tapa kehittyä. Dannyn produktioissa harjoittelevat oppivat kokemaan onnistumisen tunteen estradilla yleisönsä edessä ja siitä on helppo jatkaa uran rakentamista.

Show Must Go On-koulutustyön tuloksena palkinnoille sijoittuneita taiteilijoita eri laulukilpailuissa, kuten: Tangomarkkinat (Susanna Heikki, Katja Ängeslevä, Mira Sunnari, Johanna Pakonen), Suomen Tähti (Katariina Toropainen, Marco Äijälä), Suomen Trubaduuri-mestaruuskilpailut (Marco Äijälä), Suomen iskelmämestaruuskilpailut (Mira Sunnari ja Johanna Pakonen), Toivo Kärki-iskelmäkilpailu (Virpi Piippo) jne.

Danny on alan yhdistysten kautta ja niiden johtotehtävissä tehnyt mittavaa ja pitkäaikaista työtä viihteen ammattilaisten etujen valvonnassa.

Kunniamerkit, huomionosoitukset, palkinnot:

* Musiikkineuvos, 2002

* Suomen Leijonan Ritarikunnan Ritarimerkki, 1996

* Keskuskauppakamarin kultainen ansiomerkki maan elinkeinoelämän tunnustuksena 35 vuotta jatkuneesta ansiokkaasta työstä, 2001

* Suomen Yrittäjien Timanttinen Yrittäjäristi (35 v.) ansioista yksityisyrittäjänä, 2001

* Suomen Huvijärjestäjien Keskusliiton korkein kunnianosoitus, 1991

* Erikois EMMA-patsas, Ääni- ja Kuvatallennetuottajat ÄKT ry, 1996

* Vuoden solisti, Ikaalisten Popmusiikkiviikot, 1996

* Ensimmäinen Vuosikymmenten Viihdyttäjä –palkinto sekä aikaisempina vuosina useita Vuoden Viihdyttäjä -palkintoja, Dean Martin Boozing Society, 1996

* Ansiomerkki, Suomessa levyttävien ja esittävien solistien, solististen muusikkojen ja kapellimestarien tunnustuksena 35 vuotta jatkuneesta ansiokkaasta työstä itsenäisenä taiteilijana, Solo ry, 1999

* Lukuisia eri medioitten suorittamien yleisöäänestysten perusteella myönnettyjä kunniakirjoja, patsaita, pokaaleja ja palkintoja vuoden/kuukauden suosikkiesiintyjälle, mm. Elokuva Aitta, Novellilehti, Seura, Suosikki, Apu, Katso-lehti jne. Paikallisradioiden musiikkitoimittajien valintoja kuukauden levyiksi jne.

* Rauman kaupungin korkein kunnianosoitus Meripojat-palkinto pienoisveistoksin, 2000

* Positiivarit/Onnistujien Klubin Kunniakirja ja erikoismaininta, 2000


Kirja

Elämäntyöstä kertova kirja Danny, WSOY, toimittanut Saska Snellman, 2000


Lisätiedot:
Dannyn nettisivuilta osoitteesta www.danny.fi/ilkkalipsanencv.phtml löytyy täydellinen ansioluettelo/curriculum vitae. Nettisivuilta löytyy myös runsaasti tietoa sekä henkilö-, show- ja levyhistoriasta.



...


• media / pressiasiat ja haastattelupyynnöt hoitaa :
• D-TUOTANTO KY, puh 09 484 088, fax 09 484 089, email info@danny.fi