lehdistötiedote 25.11.2002

Viihdetaiteilija Ilkka Lipsasesta musiikkineuvos

Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi tänään 25.11.2002 musiikkineuvoksen arvonimen viihdetaiteilija Illkka Lipsaselle eli Dannylle.

Lehdistötiedote Julkaisuvapaa heti


Äänilevyn täyttäessä 100 vuotta Suomessa levyttävien ja esittävien solistien, solististen muusikkojen ja kapellimestarien yhdistys Solo ry päätti esittää arvonimen myöntämistä Ilkka ”Danny” Lipsaselle. Musiikkineuvoksen arvonimi myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa estraditaiteilijalle.

Solon puolesta anomuksen ensimmäisenä allekirjoittanajana oli nyt jo edesmennyt kunniapuheenjohtaja Ragni Malmstén. Hakemusta lämpimästi puolsivat seuraavat allekirjoittaneet: professori Risto Tuominen, dosentti Harri Vento, professori Esa Saarinen, toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen, ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, formulatähti Mika Häkkinen, toimitusjohtaja Risto Parjanne, sosiaalineuvos Veikko Hursti, eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen, YK-lähettiläs Elisabeth Rehn, vuorineuvos Martin Saarikangas ja kenraali Gustav Hägglund.

Dannyn ura on ollut Suomen oloissa ainutlaatuinen ja hänen ansionsa ovat kiistattomia. Hänen uransa alkoi vuonna 1963 ja ensilevytys ”East Virgiania” julkaistiin 16.3.1964 ja siitä tuli välittömästi hitti. Tähän mennessä Dannyllä on ollut 87 listahittiä, joista 11 ykkössijaa. Marraskuussa 1966 hänellä oli samanaikaisesti 9 laulua Suosikin Top 100:ssa ja Tuulensuojaan oli yhtäjaksoisesti listoilla 126 viikkoa 1970-72, pitempään kuin mikää muu suomalainen äänite. Danny on levyttänyt yli 300 kappaletta ja levytysura jatkuu menestyksekkäästi edelleen.

Dannyn luoma showkonsepti oli jotain aivan uutta Suomessa. Ensimmäinen show Timantinkova Danny –show nähtiin vuonna 1966 ja sen jälkeen hän on tuonut estradeille yli 40 toinen toistaan mahtavampaa showspektaakkelia, joilla on katsojia ollut lähes 4 miljoonaa.

Hänen viihdetaiteilijan uransa jatkuu edelleen ja D-karavaani kulkee jälleen. Parhaillaan menossa oleva juhlakiertue on ollut valtaisa menestys: kaikki salit ovat olleet ennakkoon loppuunmyytyjä. Joulukuussa kiertue siirtyy laivoille Dannyn The Glory of Christmas -joulushow’n myötä.

Oman viihdeuransa lisäksi Danny on edesauttanut lukuisien muitten suomalaisten viihdetaiteilijoiden uraa. Monille esiintyminen Dannyn produktioissa on ollut ponnahduslauta omalle menestyksekkäälle uralle. Dannyn showkokonaisuuksissa ovat esiintyneet mm: Anki Lindqvist, Eero Raittinen, Irina Milan, Katri-Helena, Pepe Willberg, Arto Nuotio, Kirka Babitzin, Muska Babitzin, Ykä Babitzin, Anna Babitzin, Kisu, Päivi Paunu, Kari Tapio, Tapani Kansa, Ami Aspelund, Virve Rosti, Armi Aavikko, Topi Sorsakoski jne. Uusimmista mainittakoon mm. Mira Sunnari, Susanna Heikki, Johanna Pakonen, Sari Konttinen, Marco Äijälä, Mika Rinttilä ja lauluryhmä I´Dees.




Danny on myös ansioituneesti toiminut koko viihdelan hyväksi:
1974 -1980 Ohjelmatoimistojen työnantajayhdistys ry:n varapuheenjohtaja
1989 - Gramex ry:n hallituksen jäsen
1991 - Solo ry:n puheenjohtaja .
Dannyn toiminnan vaikutukset tulevat näkymään Suomen viihdemaailmassa vielä vuosikymmeniä.

Danny on ensimmäinen viihdetaiteilija, jolle on myönnetty musiikkineuvoksen arvonimi. Aikaisemmin saman arvonimen ovat saaneet mm. säveltäjät Ossi Runne ja Rauno Lehtinen.
- Nyt myönnetty arvonimi aloittanee uuden käytännön, sanoo Danny.

Käytäntö ulkomailla

Tasavallan presidentin myöntämällä musiikkineuvoksen arvonimellä, englanniksi Counsellor of Music and Entertainment (Hon.), on myös kansainvälisesti merkitystä esim. Kiinassa, jonne Danny suuntaa jälleen 2004.

Kansainvälisesti arvonimiasiaa tarkastellen käy ilmi, että monissa maissa on viihdetaiteilijoita huomioitu erilaisilla valtiollisilla tunnustuksilla jo vuosikymmenien ajan. Mainitsen tässä joitain esimerkkejä. Englannissa mm. Cliff Richard, Elton John, Paul McCartney ja Bob Geldof on löyty ritareiksi ja alempia arvoja ovat saaneet mm. kaikki Beatles-yhtyeen jäsenet (1965) sekä Dusty Springfield, Petula Clark ja Van Morrison. Myös Beatles-yhtyeen tuottaja George Martin on aateloitu. Vastaavia arvoja Kanadassa on myönnetty mm. Bryan Adamsille, Céline Dionille ja k.d. langille. Ranskan valtio on antanut tunnustusta mm. seuraaville viihdetaiteilijoille: Sylvie Vartan, Johnny Hallyday, Charles Aznavour, Nana Mouskouri ja Mireille Mathieu. Yhdysvalloissa alan omien elämäntyöpalkintojen ohella viihteen edustajille on myönnetty esim. kunniatohtorin arvoja. Sellaisen ovat saaneet mm. Jon Bon Jovi, David Bowie, Sting, James Taylor, Stevie Wonder, Ella Fitzgerald ja Lena Horne. (Englannissa aatelisarvot jne. myöntää kuningatar, Kanadassa kuningattaren korkein sikäläinen edustaja, kenraalikuvernööri ja Ranskassa presidentti. Kunniatohtorin arvot ovat eri yliopistojen myöntämiä.)


...


• media / pressiasiat ja haastattelupyynnöt hoitaa :
• D-TUOTANTO KY, puh 09 484 088, fax 09 484 089, email info@danny.fi