Ilari Rantala:
Rockin Hurmaa

21 km Tampereen keskustasta, metsän keskellä, kahden kylän välissä, sijaitsi Aitolahden kunnan Hurman kansakoulu. Siellä vallitsivat perisuomalaiset arvot Pohjanmaalta tulleen opettajan johdolla. Koulun kahdessa luokassa kaikuivat virret, maakuntalaulut ja muut isänmaalliset sävelet.



Jyrki ja Ilari Rantala
24.1.1960.



Eero Prepula 24.1.1960.
Idylliä häiritsemään saapui rokki. Syyskuun 9. päivänä vuonna 1959. Uuden ajan airuena Jyrki Hämäläinen, avustajina Eero Prepula, Heikki Haulisto ja allekirjoittanut.

Olimme luokkatovereita Tampereen Klassillisesta lyseosta. Kaveruutemme oli syntynyt koulun ensimmäisellä luokalla. Hurman koulusta, jonka toisessa päässä oli kotini, oli tullut yksi tapaamispaikkamme. Oli käyty läpi itse kehiteltyjä sotapelejä, joissa Euroopan kartta oli saanut ihka uusia muotoja. Mielenkiinto oli siitä luisunut pikku hiljaa musiikin suuntaan ja piilevät taiteelliset kyvyt etsivät tilaisuutta purkautumiseen. Opettajapariskunnan poikana ryhdyin promoottoriksi ja tarjosin kavereille tilat musiikin vapaaseen harjoittamiseen. Eteinen eristi luokkahuoneen virka-asunnosta, joten isänmaallisista musiikkikorvista ei tarvinnut kantaa huolta.

Instrumenttivalikoima oli vaatimaton, Eeron kitara ja pahvilaatikkorumpu, jonka käsittelyssä Heikki osoitti heti kiistattoman lahjakkuutensa. Tilaisuus radioitiin. Kuuluvuus tosin rajoittui vain estradina toimineeseen luokkahuoneeseen radion toimiessa äänenvahvistimena. Mutta mikkiin laulettiin ja radiosta tuli ääntä! Ja paljon...


Ensimmäinen musiikkihenkinen tapaamisemme sai meidät toteamaan, että tätä piti saada lisää. Jatkoa tuli heti seuraavan vuoden alusta, tammikuussa.1960, jolloin saatiin aikaan rock-kilpailu.

Heikki ei siihen tilaisuuteen päässyt, mutta uutena jäsenenä oli niin ikään luokkatoverimme Ilkka Hirsto. Samalla saatiin tilaisuus dokumentoitua kameran keinoin. Musiikillisesta annista on parhaiten jäänyt mieleen uljaasti esittämäni Diana.

Kilpailun tulokset haihtuivat valitettavasti historian hämärään. Arvelen tuloksen kuitenkin olleen varsin tasaväkinen. Jokaisella oli omat vahvuutensa ja ennen kaikkea raivokas into!

Ruokahalu kasvoi syödessä ja tavoitetaso nousi. Kun Aitolahden kunnan koululaitos suhtautui uuteen musiikkigenreen edelleen suopeasti, pantiin pikkasen paremmaksi ja järjestettiin THE GREATEST ROCK-SHOW OF THE YEAR! Historiallinen päivämäärä oli 18.9.1960. Jyrkin, Eeron, Heikin, Ilkan ja minun vauhtiviisikkoa täydensi Timo Nyholm.



Jyrki, Ilari ja Eero 18.9.1960.



Jyrki, Heikki, Ilari, Ilkka Hirsto ja Eero 18.9.1960.

Musiikissa tähdättiin selkeään ryminärokkiin. Yksittäisistä esityksistä ylivoimaisimmat olivat Heikki ”Genen” huikeat rumpusoolot. Se oli pahvilaatikko ja kappale. Poljettavasta urkuharmonista lähti Jyrkin käsissä ihan ennen kuulumattomia sointuja.



Jyrki, Eero, Ilari, Timo Nyholm ja Heikki Haulisto 18.9.1960.



Timo, Jyrki, Eero ja Ilari 18.9.1960.
Rockin Hurma jatkui vielä seuraavana vuonna. Helmikuussa Aitolahden henkistä tasapainoa järkyttivät Eero, Ilkka ja Heikki. Eero taituroi kitaraa, Ilkka tanssitti vispilöitä ja Heikki paukutti rumpuja sydämensä kyllyydestä. Jyrkiltä jäivät ne hipat väliin.

Viimeisen kerran tapasimme rockin merkeissä Aitolahdella marraskuussa 1961. Paikalla olivat Jyrki, Ilkka ja Heikki. Vieraskirjassa tapauksesta todettiin: A wonderful rock-meeting with a lot of möly. Yhteiskunnallinen kehitys heijastui kommenttina: Eläköön vallankumous!